Om mig

 

Ärliga kostråd Jerker Saether jerker@arliga-kostrad.se 070- 545 88 51 Upphovsrätt gäller allt material på sidan Bilder: CTfoto

 

Jag heter Jerker Saether och är kost- och näringsrådgivare på Ärliga kostråd. Ni hittar mig i Oskarshamn, Kalmar län. Det går även bra att boka mig till annan ort. Jag håller kurser, föreläsningar och enskilda kostrådgivningar. Genom min egen sjukdomserfarenhet har jag fördjupat mig extra i antiinflammatorisk kost och hur den påverkar kroppen. Mag- och tarmbesvär, kost för hälsa och träning, övervikt och sockersug är några av de områden som jag kan hjälpa till med.

I november 2012 blev jag plötslig sjuk i vad som senare visade sig vara en kronisk inflammatorisk tarmsjukdom med namnet Ulcerös kolit. Från att ha varit mycket aktiv inom idrott och som instruktör i gymklasser blev jag begränsad i min träning och även i mitt övriga liv. Paniken växte, och jag hade ångest över att alltid behöva ha fokus på var närmsta toalett fanns. Jag hade svåra magsmärtor, feber, illamående och uppkastningar som ledde till orkeslöshet. Jag drabbades även av svåra blodfyllda diarréer som tillslut gav mig blodbrist. Allt var väldigt påfrestande för mig. Jag vägrade finna mig i situationen och det gav mig drivkraft att göra något åt mitt tillstånd. Jag ville bli frisk, få min hälsa och kropp tillbaka! I dag ser jag sjukdomen som en stor erfarenhet och jag är mycket angelägen om att hjälpa andra till en friskare mag- och tarmhälsa. Om det så är Ulcerös kolit, Crohns sjukdom, IBS eller uppblåst och orolig mage så går det att påverka situationen med god kosthållning.

 

När jag fick min diagnos började jag genast söka efter kunskap och information via nätet. Där läste jag om olika människors erfarenheter. Genom att lyssna på kroppens egna signaler började jag plocka bort olika födoämnen. Till slut stod jag på en kost som jag i dag vet är den vi har bäst anpassning för. Genom min kostomläggning lever jag i dag i långa perioder utan att märka av min sjukdom. Dock är jag inte immun mot skov, stress och yttre påverkan kan bidra till sjukdomsanfall. Tack vare min kosthållning som inte triggar immunförsvaret håller jag mig så frisk jag förmår.

 

Min nyfikenhet till varför min kropp reagerade så positivt på kostomläggningen drev mig till att söka ytterligare information hos Paleo Institute (tidigare MF hälsoutbildningar). Där fick jag ytterligare kunskap om hur man äter antiinflammatoriskt, vilka kosttillskott som behövs för att hjälpa kroppen till läkning och vilka födoämnen man bör undvika.