Kostens effekter

 

Ärliga kostråd Jerker Saether jerker@arliga-kostrad.se 070- 545 88 51 Upphovsrätt gäller allt material på sidan Bilder: CTfoto

Det jag förespråkar är för människan ett naturligt sätt att äta. Där gener, livsstil och sjukdom råder över mängden kolhydrater du bör inta. Om du ser tillbaka på evolutionen är det så vi alltid har ätit fram tills ganska nyligen i människans utveckling. Den mat som var bra för våra förfäder är precis lika bra för dig och mig idag.

Att ändra sin kosthållning är ingen bantningskur eller kvick-fix. Det är en livsstil! Ett sätt att leva och tänka kring kost. Att äta det vi har anpassning för är att ha en sund inställning till alla energiämnen; fett, protein och kolhydrater. Att jaga fett och kolhydrater är fel fokus! Det handlar om att äta rätt, ”de naturliga fetterna” och de "nyttiga kolhydraterna". Fokus ligger på ren och naturlig mat, utan tillsatser och kemikalier.

Autoimmuna sjukdomar och inflammationer

Autoimmuna sjukdomar och inflammatoriska tillstånd kan kräva att man är extra strikt med kosten och utesluta en mängd inflammationsdrivande livsmedel. Genom kosten utesluter man födoämnen som skapar inflammationer i kroppen. På så sätt kan kroppen själv läka ut inflammationerna.

 

Sockersug

Då den naturliga kosten har en god effekt på ditt blodsocker, skapar den ett lugn i din kropp och du triggas inte längre i samma utsträckning till att äta sötsaker.

 

Viktproblem

Den naturliga kosten ger i regel en ökad mättnad. Vilket gör att du äter färre kalorier. Oftast ger den dessutom en ökad ämnesomsättning som gör att du förbränner fler kalorier. Kosten bidrar även till ett lågt och balanserat insulin, vilket leder till minskad fettinlagring.

 

Fitness

Den naturliga kosten ger dig bättre förutsättningar att optimera dina resultat eftersom fettförbränningen är högre. Energitillgångarna är större och varar längre. Dessutom ökar uthålligheten tack vare att din kropp är inställd på fettdrift.

 

Hälsa

Den naturliga kosten utgår från tanken på vad vi åt från början av vår evolution. Man lägger fokus på att äta så ren, naturlig och oprocessad mat som möjligt och på så vis kan du optimera din hälsa.

 

Anpassning till denna kost tar cirka fyra veckor. Under dessa veckor ställer dina hormoner och enzymer om sig. Då kan cellerna effektivt gå över till högre fettförbränning och lägre förbränning av glukos/glykogen. Genom kosten kommer du att balansera dina hormoner på ett sätt som naturen avsåg från början och du kan se fram mot en vardag i kroppslig och mental balans!

 

För att optimera din hälsa är det dessutom viktigt att ta vissa kosttillskott. Ditt personliga behov av vitaminer och mineraler anpassar jag just för dig och dina förutsättningar!